Nah CokI-Coki CikGu Bagi..!!

AnAk mUriD yG ComEl2..!!~

Sunday, February 2, 2014

adab yang biadap..!

ADAB dan BIADAP...sekali tengok macam sama..dab dan dab...tapi berbeza..maksud dan frasa...adab dimulai dengan A.... B huruf mula bagi BIADAP.. bila tengok pon kita dah tau...A dihadapan..B dibelakang..!! Org yang ada Adap selalu kedepan.. orang Biadap nun jauh tinggal ke belakang...>>>>

Ini bukan propaganza atau rancangan meletop nak hebah2 untuk tontonan umum..bukan gosip artis mahupun selebriti..tapi...ini realiti...masyarakat kita yang penuh dengan ADAP  barangkali ada sesetengah yang BIADAP..

anda tentukan..

ADAP ATAU BIADAP?
=> wanita hamil masuk train..kita buat2 bodoh je..ada yg buat2 tidur..dan ada buat2 mcm xwujud je wanita        tu..!!
=> orang tua nak lintas jalan...kita lagi hon2..!!
=> kita bising2 bila ada orang datang minta sedekah kat kita...!!kalau xnak bagi..senyap sudah...
=> kita nampak tong sampah...tapi kita bodoh..buang sampah merata-rata..!!
=> kita minta tolong kat orang..the end of the day..kita kutuk dia..ada patut?
=> rasa nak hisap rokok...main bedal je hisap rokok merata-rata..walhal kita dah nampak zon dilarang              merokok!!
=> kita lalu jalan 1 lorong yg jem...tapi sbb rasa ada biADAP, kita pintas semua kereta dan lalu lorong              kecemasan...kenkonon kita hebat!!
=> masa shopping atau semasa sedang queue..kita potong baris dengan cara cari orang yang kita kenal..dan       tolong minta dia bayarkan..!!
=> selepas makan...kita sepah-sepahkan makan tu atas meja..dengan harap///waiter tu akan                               kemaskan..alasan...kita bayar service tag..!!


SEBENARNYA BANYAK LAGI PERKARA YANG KITA BOLEH KATEGORIKAN DIA ADAP MAHUPUN BIADAP..!! KADANGKALA..KITA PERNAH LAKUKAN SEDEMIKIAN RUPA..
TAPI...TAK SALAH..BILA KITA CUBA BERUBAH DAN TERUS BERUBAH..!!

"berjaya bermakna kita terus bergerak..dan pabila tiba saat berhenti..rehat seketika..melihat apa yang terjadi dan perbaiki untuk menokok apa yang kurang..jangan sesekali terus berhenti dan mengundur kembali...itu petanda gagal menanti" -muhammad zulhelmi 2014-No comments:

Post a Comment