Nah CokI-Coki CikGu Bagi..!!

AnAk mUriD yG ComEl2..!!~

Friday, October 21, 2011

KetAwa & SenyUm...?? AdA aPa DeNgan KetAwa..?

SenyUm..XpeRlu Kata Apa2..Senyum...Xperlu kAta Apa2...!!...BEst Kan LAgu 2..?? cikGu SukA..kLAu bOleh...cikGu Nk REcORdiNg Lagu 2...Femes...hihihi..ermmm...hAri Ni CikGu nK sHArE SikiT FAedAh KitA senYum Ngn KEtAwa...
nAk Tau Sbb Apa cikgu TuliS EntrY ni?sEbabnYa.........CikGu NK DiDik AnAk2 MuRId CikGu SenyUm..LEt We See MAsyarAkat ToDAy..SuSah Sgt Nk SenYum..tEngok Ni...KuDa pOn REti Senyum..~~

cOmEl KUda Ni..Mcm Kamu..")

Ok..SekaRang Jom KitE tGok Pe Die fakta mENarik Mengenai SenyUm & KetAwa...:
  • KIta KetAwa 100 Kali dalAm mAsA 24Jam mEndApAt manfAat KardioVaskulAr SaMa SepErtI SenAman 10 MnT..SebAb Apa..?..Ini kErana BilA seSeoRang Itu KEtawa TEkanAn dArah & KadaR DeGuPAn JantUnGnYA MEningKAt, KEmuIDan kDar kEdua2 Ini Akan MEnurun LEbih REnDah DaripAda pArAs SebElum KEtawa... p/s : iNi X BerMakna MuRiD2 X pErlU Senaman okEyh..!!
  • ApAbilA kIta TersenyuM..kiTa haNya MenggunakaN 17 Otot MukA BerbAndinG 43 KetikA meNgeruT Dahi..
  • KetIKa KetAwa Sel PembuNuh TumoR & ViRUS SemuLajAdi DalaM bAdaN Akan BErtAmbAh SelAras DenGan PErtAmbHan GAmma-InTEfEron (PRoTEin MElAwan PEnyAkit),Sel T (Yg pEntiNg UtK Sistem pertAhanan BAdan) Dan Sel B (AntiBoDI MElAwAn PEnyakit).
  • SenYum Dan KEtawa JugA merUPakan Satu SenAman berbEntk JoggIng Dalaman Yang Mana DapAt MErAngsaNg SelUruh Dan mampu MembEri ManfAat BErguNA KEpAda SisteM sAraf oTak dAn jUGA HoRmoN2..
  • MemUlakAn hAri DengAn seNyumAn BukAn saHAja BEruPaya MEnCeriAkan HiDup TEtapi MembEri BAnyak kebAikan KpD KEsiHAtan KEranA apAbila KitA terSenyUm "bAdan " Turut TersenyUm Dan MenganGgAp kitA gemBira.
  • KetAwa Dan SenyUm DikAtegoRikan StrEss yang baik..Stress YAng Tidak Baik akan Memberikan Tekanan kePada SistEm KEtahanAn bAdan.
  • SenyUm Yang DiAkhiRi DenGan KEtAwa akan MEngAktIfKAn KimiA BAdan Dan SeCara tiDak LAngsuNg mErenDahkNa riSiko PenyAkit JAntung, TEkanan Darah TinggI, Strok,AtRitIS, Dan UlSer.
  • Haa...Yang TErAkhir ni sesuAi Sgt UntuK OrG Yg Sllu Kne SembElit....! KEtawA jugA Mampu MEmperbAiki FungSi USus SekaliGus MEninGkatkAn PEnCernAan Dan PEnYErapan NutrIEn Dlm BAdan.
    p/s : Kalau Nak Sehat..Selalu la Ketawa Ngn SenyUm YErp MuRID2..Jgn KEdekUt Nk SenYuM..bIar      
           KitA GEmbiRA Dan Org Lain Yg TEngok Kita PoN GEmbira...ChiLL okEyh...

Tapi Kalau NAk KEtawa..BIar BErpAda2.....

"Nabi S.A.W bersabda “Barangsiapa banyak tertawa-tawa, nescaya meringankan oleh api neraka.” 

No comments:

Post a Comment